Start

Förstasidan
Statistik

Social robot

Robotens syn
Modell/simulator
Levande modell


Arduino

Starta upp Arduino
DCcduino UNO
Pro Mini

Raspberry pi

Om Raspberry

Pic32

Om Pic32
Konstruktionen
Praktisk kom-igång
Starta upp UBW32
Installera MPLAB
Rinnande ljus
Stegmotor
Display
RS232 Pic32 - terminal
Luffarschack

Servo

Överblick
Isärmonterat servo
Styrning av servo
Mini Maestro
Bygga ett servo

Elektronik

Open Collector
Kontaktstuds
Drivsteg på utgångarna
Halleffektsensor/switch
MLX90316 (halleffekt)
Pulsbreddsmodulering

Open CV

Om OpenCV

Matematik

Linjär algebra
Olinjär länkmekanism

Styra servo med Mini Maestro
Servokontroller
Mini Maestro är en liten servokontroller som som finns i olika varianter, från 6 servon upp till 24 servon.

Det finns en tillhörande mjukvara som man installerar på datorn, sedan pluggar man ihop datorn och kontrollern med en USB-sladd. Det finns sedan lite olika sätt att leka med denna kontroller.

Dels man kan styra alla anslutna servon med skjutreglage från mjukvaran, ungefär som en avancerad servo-tester.

Man kan också programmera kontrollern att utföra enklare saker från denna mjukvara och när man är nöjd kan man plocka ur USB-kabeln och bygla kontrollern att bli autonom, dvs den startar och kör skriptet när den får ström. Det går även att koppla in givare (till de kanaler man inte använder för servon) som skriptet kan läsa av.

Själva kontrollerna kan också styras seriellt från en annan kontroller/dator. Om man t.ex. vill styra servon med en raspberry pi så kan man notera att det inte finns någon hårdvarulösning för detta på raspberry pi -kortet. En seriell anslutning mellan raspberry pi och mini maestro skulle kunna fungera som en bra lösning.Ladda ner och installera mjukvara
Det finns bra dokumentering på pololus hemsida för denna kontroller och där finns även kontrollerna mjukvara att ladda ner. Man laddar ner Maestro Servo Controller Windows Drivers and Software (ca 5 MB Zip) och packar upp i en mapp på datorn. Sedan klickar man på setup.exe.

Installationen startar pampigt med sedvanligt varning.Jag klickade "kör" och sedan klickar man "okej", "ja", "visst" på alla andra frågor och rätt som det är har man programmet installerat. JIPPIE!!

Programmet Maestro Control Center hittar man sedan under start-menyn eller där man valde att installera det. Startar man programmet ser det ut så här:Det står Not Connected eftersom jag inte pluggat in USB-kabeln till kontrollern ännu. Vilket såklart är lätt åtgärdat genom att leta rätt på lämpligt USB-kabel.

Kopplar man in den börjar en gul lampa blinka på kontrollern och på PCn står det "installerar enhetsdrivrutiner" och det kan ta en liten stund. Efter 2 minuters väntan blinkar skärmen till och plötsligt verkar mjuvaran vaknat till liv. Nu blinkar en grön lampa på kontrollern. Vet inte vad det betyder, men det ser tufft ut. Mjukvaran ser nu ut såhär, vilket stämmer bättre överens med min 12-kanaliga kontroller.Okej, nu är det bara tuta och köra. Extern ström till servon måste kopplas in på stiften servo power, vanligtvis 5 volt för ett typiskt servo.Robot och elektronik -sidan byter namn till electro.st

Senast läst 17:38:19 18/7 2017 Texten uppdaterad 17/9 2014
footer sign