Start

Förstasidan
Statistik

Social robot

Robotens syn
Modell/simulator
Levande modell


Arduino

Starta upp Arduino
DCcduino UNO
Pro Mini

Raspberry pi

Om Raspberry

Pic32

Om Pic32
Konstruktionen
Praktisk kom-igång
Starta upp UBW32
Installera MPLAB
Rinnande ljus
Stegmotor
Display
RS232 Pic32 - terminal
Luffarschack

Servo

Överblick
Isärmonterat servo
Styrning av servo
Mini Maestro
Bygga ett servo

Elektronik

Open Collector
Kontaktstuds
Drivsteg på utgångarna
Halleffektsensor/switch
MLX90316 (halleffekt)
Pulsbreddsmodulering

Open CV

Om OpenCV

Matematik

Linjär algebra
Olinjär länkmekanism

Starta upp UBW32
Inbyggd firmware
UBW32 har vid leverans en firmware som redan ligger programmerad på chippet, dokumenteringen hittar du här. Det är ett bra sätt att kontrollera att allting fungerar. Denna inbyggda firmware låter dig bl.a. kontrollera kretsens in och utgångar från din dator. Det går också att skriva mjukvara på din PC som på detta sätt styr kretsens utgångar eller läser data därifrån.

Sparka igång kretsen
1. Ladda ner drivrutinerna UBW32, packa upp dessa och lägg någonstans där du vet var du har dom.

2. Koppla in UBW32 med USB-kabeln till datorn. Den blå lampan på UBW32 skall nu lysa, i övrigt är lysdioderna på kortet släkta. Om den blå lampen inte lyser är antagligen kortet trasigt och då bör nog kontakta dem du köpte kortet ifrån och berätta detta.

3. Windows kommer identifiera att något kopplats till datorn och försöker lista ut vad. Datorn kommer misslyckas eftersom den inte känner till drivrutinen. Innan Vista och Windows7 fick man då upp en ruta med vars hjälp man omedelbart kunde peka ut drivrutinen om man hade en sådan. Nu kommer Windows7 säga att den inte hittar någon drivrutin och sedan händer inget mer. När du får meddelandet att windows misslyckats med att installera UBW32 måste du alltså ange drivrutinen manuellt.

4. Gå till visa enheter och skrivare. Där hittar du din nya enhet under "ospecificerat". På min dator stod det "CDC RS232 Emulation Demo" under bilden. (Skärmdumpen nedan är tagen efter att drivrutinen är installerad och då byttes texten ut till "USB serial (UBW-based) communications port) COM3").

hitta ny usb enhet

hitta ny usb enhet

5. Klicka med höger musknapp på denna, för windows, ospecificerade enhet och välj egenskaper. Klicka sedan på knappen egenskaper. Klicka på ändra inställningar. Där någonstans hittar du en knapp där du kan ändra drivrutin. Klicka där och peka ut drivrutinerna som du laddade ner och packade upp i steg 1. Windows kommer klaga på att drivrutinen inte är signerat. Ange att windows skall installera drivrutinen ändå.

5. Efter en lång stund har windows installerat drivrutinerna. Då skall också den gröna lampan blinka på UBW32.

6.Innan du kan börja prata med kretsen måste du ta reda på under vilken com-port den lagt sig. Antingen går du tillbaka till enheter och skrivare (som i punkt 4) och hoppas att det där skall stå vilken COM-port som används (vilket gjordes för mig) eller så kan du gå den mer formella vägen. Gå till kontrollpanelen och klicka på system och säkerhet. Under system hittar du sedan enhetshanteraren.

hitta comport med enhetshanteraren

Där ser du under portar vilket com-port den lagt sig på.

7. Nu behöver du en terminal-emulator till windows 7. Ladda ner Putty. Det räcker med exe-filen, alltså putty.exe. När du startar detta program kommer windows fråga om du verkligen vill köra programmet och jag svarade på den frågan Ja. Laddar man ner från www.putty.org skall det inte vara några problem. Dessutom kryssade jag bort så att den inte ska varna mig varje gång jag startar programmet.

8. Om du klickar på Session i putty (normalt den vy som är start-vyn) hittar du där någonstans en radio-knapp ( ) Serial. Klicka i där. Under host-name skriver du i com-porten som du tog fram i punkt 6. På min dator var detta COM3. Inställningarna för speed lät jag vara på 9600 baud. Klicka sedan på open-knappen.

putty setup com-port

9. Skriv nu, i terminalfönstret, "V" och tryck return. Kretsen svarar.

kommunicera med putty

10. Skriv därefter C,0,0,0,0,0,0,0 för att sätta alla portar till ut-portar.

11. Skriv därefter O, 0,0,0,0,0,0,0 (inledande O som i Olle) för att sätta alla pinnar på kretsen till "1". Nu kommer alla lysdioder lysa på kretsen.

12. Skriv därefter O,65535,65535,65535,65535,65535,65535,65535 för att åter släcka lamporna. Den blå lysdioden och den blinkande USB-lampan kommer dock lysa/blinka.

kommunicera med putty

13. Läs mer om det inbyggda firmware du nu kommunicerar med här.

Robot och elektronik -sidan byter namn till electro.st

Senast läst 10:53:17 20/7 2017 Texten uppdaterad 17/9 2014
footer sign